Kom uit je comfortzone!

Kom uit je comfortzone!

You know where the magic happens!

We kennen allemaal de uitspraak ‘stap uit je comfortzone’ om je sterker te maken, je goed in je vel te voelen, veerkrachtiger te worden,… Het is dan wanneer jouw brein wordt getriggerd om zich aan te passen aan de nieuwe input, het ongekende, het nieuwe,… We ervaren dit niet altijd als leuk en aangenaam, maar achteraf kunnen we wel voldaan terugkijken op de gemaakte groei.

Uit je comfortzone stappen optimaliseert je aanpassingsvermogen. Het maakt het mogelijk om flexibel om te gaan met uitdagingen en veranderingen waarbij de impact op je algehele systeem minder groot is.

Je brein heeft input nodig.

Ons aanpassingsvermogen maakt evolutie mogelijk, maakt het mogelijk om in een steeds veranderende omgeving telkens oplossingen te hebben om te overleven en om te presteren. Van nature is ons systeem niet op zoek naar verandering. Zelf zoekt het steeds zoveel mogelijk naar evenwicht, naar balans, homeostase. Het voelt zich het best bij een status quo waarbij het gekende zaken kan gebruiken en inzetten om het te behouden zoals het is. Wil je groeien, sterker worden, gezonder, vitaler, veerkrachtiger,… dan is er verandering nodig en dan is er input nodig. Input die ons systeem belast, uit evenwicht brengt waarop ons brein dient te reageren om het evenwicht opnieuw te herstellen. Dit herstel gaat ook steeds gepaard met het sterker maken van het lichaam opdat het initiële onevenwicht niet of minder kan plaats vinden.

De impact van sport = uit je comfortzone maar ook buiten je natuurlijke grens.

Een concreet voorbeeld van beweging uit je comfortzone is sport. Je belast het lichaam in die mate dat er een onevenwicht wordt gecreëerd dat zich opnieuw dient te herstellen. Dit herstelproces maakt je lichaam sterker, om zich als het ware te wapenen om een nieuw onevenwicht tegen te gaan. Vandaar dat je door training je lichaam telkens meer kan belasten. Deze fysieke belasting zal zo letterlijk je fysiek sterker maken! Meer kracht, meer uithouding,….

In dit opbouwende fysieke verhaal is er echter een addertje onder het gras. Het fysiek belasten creëert nl ook een autonome beschermingsreactie te weeg. Het belasten van je lichaam zal automatisch een bescherming in actie brengen om je lichaam beter te wapenen tegen deze belasting. Het autonoom zenuwstelsel reageert door het bindweefsel in je lichaam sterker (lees rigider) te maken in functie van stabiliteit. Deze bescherming komt tot stand door de aanwezigheid van veelvuldig eenzelfde beweging te doen aan een hoge belasting. Het bindweefsel is hierdoor minder beweeglijk, minder veerkrachtig en vermindert tevens de bewegingsruimte.

Het nut van de natuurlijke grens, bewegingsruimte & veerkracht.

Wat kan je verstaan onder een verminderde bewegingsruimte en hoe kan je dit waarnemen? Een verminderde beweeglijkheid is niet iets wat vandaag op morgen sterk verandert. Het is eerder een traag proces dat je makkelijk kan negeren waardoor het ook niet direct opvalt. De gevolgen ervan zijn echter wel duidelijk merkbaar! Wanneer je namelijk pijn of spanning ervaart in een lichaamsdeel ten gevolge van overbelasting dan is dit niet te negeren. Het is dan al echter wel een tijdje aanwezig in het lichaam, waarbij je het niet zal opgemerkt hebben. De bewegingsruimte waarnemen of een vermindering ervan is zeer duidelijk waarneembaar in de ochtend bij het opstaan, bij het opnieuw opstaan na een tijdje zitten, bij algemene stramheid enz.
Bewegingsruimte is echter een belangrijke component inzake je gezondheid en vitaliteit. De grootste bijdrage die het levert is het verdelen van een lokale impact over het totale lichaam. Hierdoor blijft de lokale impact minimaal waardoor de kans op overbelasting sterk verkleint.

Aan welke impact mag je dan zoal denken? Denk in deze context zeer ruim! Je brein maakt namelijk geen onderscheid in de oorsprong van de impact. Is het een fysieke impact, een mentale belasting of een emotie, allemaal hebben deze impacts gemeen dat het ons lichaam uit evenwicht brengt en ons autonoom zenuwstelsel hierop reageert door ons te beschermen.

Om impact op te vangen heeft ons lichaam een natuurlijk absorptiesysteem, een systeem dat impact kan opvangen en verdelen over het lichaam. Dit gebeurt door onze fysieke veerkracht, de kracht van het absorptievermogen om impact op te vangen. Hoe groter deze fysieke veerkracht, hoe meer bewegingsruimte elk bot heeft in het lichaam en zo een kettingreactie kan uitlokken om een lokale impact te verdelen over het lichaam.

Hoe bekom je nu voldoende fysieke veerkracht? Is dit aangeboren en kan ik hier zelf iets aan doen? Veel vragen die terecht gesteld worden!

Fysieke veerkracht is de capaciteit die mee evolueert op basis van wat jij doet en wat door het autonoom zenuwstelsel bepaalt wordt. Al dienen we hier wel duidelijk aan te geven dat de reactie van het autonoom zenuwstelstel het gevolg is van wat wij doen dus kunnen we stellen dat de fysieke veerkracht door ons zelf bepaald kan worden. De ingrediënten die we hiervoor nodig hebben zijn: beweging, beweging & beweging met aandacht voor intensiteit en variabiliteit. Bewegingen die binnen de natuurlijke grens gebeuren met een grote variabiliteit zorgen namelijk voor fasciale groei of anders gezegd, fysieke veerkracht. De natuurlijke grens slaat op de beweging die door het bindweefsel volledig kan opgevangen worden, dus slaat op de grootte en intensiteit van de beweging.

Beweging van alle botten in zoveel mogelijk verschillende richtingen binnen de natuurlijke grens zorgt voor bewegingsruimte en veerkracht.

Het belang van lichaamsbewustzijn voor de natuurlijke grens.

Bewegen in functie van fysieke veerkracht, op zich eenvoudig, maar niet makkelijk. Het zit hem namelijk in de subtiliteit en het weten. Het weten enerzijds dat je fysieke veerkracht bepaald wordt door bewegen binnen je natuurlijke grens, biedt de mogelijkheid om je aandacht hierop te richten. Anderzijds is dit mechanisme zeer subtiel en wordt het voor ons aangestuurd door ons autonoom zenuwstelsel. We hebben dus weinig controle :). Omwille van het feit dat het autonoom zenuwstelsel standaard scant op gevaar, zal het steeds makkelijker iets dicteren als over de natuurlijke grens dan anders. Dit zorgt ervoor dat we makkelijk over de grens gaan wanneer we er niet met onze aandacht en bewustzijn bij zijn.

Af en toe tijd nemen om met je gerichte aandacht naar je bewegingen te kijken en te voelen, bied je de kans om te bewegen binnen je natuurlijke grens en zo je fysieke veerkracht op te bouwen. Het combineren van onze dagelijkse activiteiten, onze sportieve uitdagingen en mentale uitdagingen met momenten van beweging binnen je natuurlijke grens, resulteert in een mooie balans. Het combineren van groei en recuperatie om zo fysiek en mentaal sterk te staan!