Het belang van vertrouwen in het lichaam bij uitstralingspijn.

Het belang van vertrouwen in het lichaam bij uitstralingspijn.

Uitstralingspijn ten gevolge van een hernia kan een zeer ingrijpende impact hebben op je dagelijks leven. Het kan je lichaam helemaal doen blokkeren waarbij soms elke houding niet aangenaam aanvoelt. Eens in beweging ervaart men meestal dat het gevoel verbetert maar bij zitten of staan komt direct de klacht terug opduiken.

De pijn en de klacht doen je vragen stellen over wat je nog mag verwachten van je lichaam. Wat is juist en wat is fout? Wat mag en wanneer maak ik het erger? Is een operatie noodzakelijk of kan mijn lichaam nog zelf herstellen? Veel vragen die je vertrouwen in je lichaam ondermijnen en waarbij de fysieke pijn ook niet helpt om in te schatten wat gewenst is.

Hieronder kan je de ervaring van An-Sofie lezen hoe we met de bewegingsfilosofie van Intelligent Motion zijn te werk gegaan en wat vandaag het resultaat is.

Ervaring van An-Sofie De Visscher:

Ik ben bij Jeroen terecht gekomen op aanraden van een vriendin, na maandenlange stevige uitstralingspijn vanwege een hernia in de onderrug. Jeroen was onmiddellijk heel eerlijk en zei dat hij niet kon beloven dat de hernia op zich zou verdwijnen, maar dat hij alleszins wel kon zorgen dat ik nadien niet zou hervallen. Op dat moment kon ik nog redelijk veel, maar weinig zonder pijn. 3 epidurale infiltraties hebben weinig soelaas geboden, en na verloop van tijd begon de angst voor erger of hervallen ook steeds een grotere rol in te nemen. Ik was volledig het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. En dat is exact waar Jeroen mij heel veel heeft bijgebracht. Hij heeft me geleerd om terug dichter bij mezelf te komen, om mezelf terug beter aan te voelen, om geduld te hebben in het herstelproces en opnieuw vertrouwen op te bouwen. Jeroen voelt, naast fysieke kwaaltjes, ook héél goed aan wat er mentaal schort. Door de combinatie van beide word je van kop tot teen (letterlijk) en zowel intern als extern heel grondig geanalyseerd. Dat leidt tot erg interessante ontdekkingen m.b.t. patronen uit het verleden en huidige struikelblokken. Ondertussen is mijn probleem nog steeds niet opgelost, maar ik ben me veel bewuster geworden van hoe ik ga, sta, adem en beweeg. Zijn oefeningen zijn ondertussen in mijn dagelijkse bewegingen verweven, en ik gebruik zijn cues nog steeds bij mijn workouts. Ik vrees dat een operatie uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn, maar ik weet dat ik alleszins de nodige kennis heb opgedaan om de mobiliteit en natuurlijke flow van mijn lichaam nadien zo snel mogelijk terug te kunnen optimaliseren.

De kijk van Intelligent Motion

Het gegeven van pijn en de fysieke klacht door uitstralingspijn ten gevolge van een hernia bekeken door de bril van Intelligent Motion wordt benoemt als een gevolg van te weinig bewegingsruimte. De beperkte bewegingsruimte zorgt voor de druk op de zenuw die verantwoordelijk is voor de uitstralingspijn. Zaak is dan om te achterhalen wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Het is een zoektocht naar situaties, houdingen, bewegingen,… waarop het brein gereageerd heeft om het lichaam te beschermen. Deze zoektocht gebeurt enerzijds door te vragen van wat men zich herinnert die als impactvol werd ervaren. Anderzijds kijken we naar de beweging, om vanuit het bewegingspatroon te achterhalen welke zones mee verantwoordelijk zijn voor de beperkte bewegingsvrijheid. 

Het geheel van enerzijds de pijn en anderzijds het leren kennen van hoe het eigen lichaam beweegt, biedt de mogellijkeid om antwoorden te vinden om opnieuw het vertrouwen te herstellen in het lichaam.

Wanneer je uitstralingspijn ervaart is het belang van voldoende informatie cruciaal. De informatie en adviezen van verschillende specialisten zijn hierbij geen overbodige luxe en raden we dan ook sterk aan.

Heb jij ook uitstralingspijn en wens je de informatie van wat beweging vertelt over de mogelijke oorzaken bij jou? Stel alvast je vraag of boek direct een bewegingsscreening. Tijdens de zomermaanden zal er wel altijd iemand aanwezig zijn om je te helpen :)!