Bewegen & persoonlijk welzijn

Bewegen & persoonlijk welzijn

We merken het allemaal wel eens, een rot gevoel dat we eigenlijk liever niet hebben. Een slecht gevoel, het gaat niet zoals gepland, een tegenslag, frustratie, verdriet, kwaadheid,…

Persoonlijk welzijn is een gevoel van welbevinden, ook wel beschreven als geluk of happiness. Met welzijn wordt bedoeld dat het zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal goed met een persoon gaat.

Wat als bewegen je zowel fysiek als mentaal kan helpen alsook het sociale?

Het lijkt te mooi om waar te zijn en toch kan het!

De sleutel tot de oplossing en het succes ligt in het leren kennen van hoe je brein je vandaag aanstuurt en hoe je dit kan veranderen. Alles draait voor je brein rond veiligheid! Je brein beschermt je constant tegen mogelijk gevaar.

Dankjewel brein maar soms overdrijf je een beetje 🙂

Je brein kan namelijk niet redeneren en kan enkel terugvallen op vroegere ervaringen waardoor het geprogrammeerd is om elk mogelijk gevaar te detecteren. Het gevolg is echter een vicieuze cirkel, waarbij doorheen de jaren alleen maar meer ervaringen worden opgeslagen waartegen het zich dient te beschermen.

De manier hoe je brein je lichaam beschermt gebeurt via het lichaam zelf. Het brein stuurt namelijk het bindweefsel aan, het weefsel dat letterlijk alles met elkaar verbind, om meer stabiliteit te creëren en zo meer bescherming te bieden. In functie van het ‘potentiële’ gevaar is dit uiteraard gewenst maar op lange termijn niet wenselijk! Meer stabiliteit via het bindweefsel resulteert namelijk altijd in een verminderde beweeglijkheid en meer stijfheid wat de deur open zet voor overbelasting en zo ook voor pijn!

Het omkeren van de vicieuze cirkel gaat dus over een veilige context creëren en dit door signalen verstuurt door het eigen lichaam. Als reactie hierop dienen de hersenen niet te reageren om te beschermen en kan het lichaam weer optimaal functioneren.

Optimaal fysiek functioneren houdt in dat het lichaam elke fysieke impact makkelijk kan opvangen en verdelen over het gehele lichaam. Hierdoor is de lokale belasting minimaal en is de kans op overbelasting en pijn miniem. De oplossing voor onze mentale gezondheid ligt in de mogelijkheid om niet steeds te moeten controleren. Doordat het autonome deel opnieuw meer mogelijkheden krijgt kan het mentale ook makkelijker bepaalde aspecten loslaten om zo ook te regenereren. Het rendement van je mentale capaciteit wordt hierdoor groter!

In sociale omgang, in relatie met anderen is communicatie cruciaal. Je lichaamstaal, de manier waarop je praat, je woordkeuze bepalen hier de setting. Ook dit wordt mee bepaald door je brein. Wanneer er een veilige context wordt gepercipieerd door je brein is er geen nood om een defensieve houding aan te nemen en kan je spreken over verbindende communicatie.

Er rest ons dus nog 1 vraag! Hoe creëer je een veilige context voor je brein?

Beweging van je hele lichaam, binnen zijn natuurlijke grens ervaart je brein als zeer veilig! Het biedt zelfs de mogelijkheid om meer beweging toe te laten die zo de veerkracht van het bindweefsel bevordert. Deze verhoogde veerkracht van het bindweefsel helpt het lichaam om beter om te gaan met fysieke belasting, laat je toe om mentaal tot rust te komen en verbindend met elkaar te communiceren.