Weet je hoe veerkrachtig jouw lichaam werkelijk is? En hoeveel je brein doet om jou te beschermen en in balans te houden? Begrippen als pijn, stress en veerkracht klinken je vast bekend in de oren, en misschien weet je ook dat ze allemaal met elkaar samenhangen. Maar wat betekent dat precies voor hoe je je voelt en beweegt, en hoe kun je dit bewust in jouw voordeel gebruiken? In deze blog gaan we dieper in op deze fascinerende mechanismen en leg ik je uit hoe je kunt ontdekken wat jouw lichaam echt nodig heeft om pijnvrij en vol vertrouwen te bewegen.
De Speelruimte van je Lichaam: Flexibel en Sterk, maar Ook Kwetsbaar
Wanneer je lichaam met stress te maken krijgt, heeft het een opmerkelijke manier om zich aan te passen. Je brein geeft als het ware ‘speelruimte’—ruimte om spanning of stress een tijdje te dragen zonder dat je direct iets hoeft te veranderen. Denk aan het gevoel van vermoeide schouders na een lange dag werken of aan de spanning in je onderrug wanneer je lang hebt gezeten. Die signalen zijn er, maar omdat we niet meteen actie hoeven te ondernemen, worden we soms te comfortabel in dat ongemak. Die tijdelijke speelruimte kan dan een valkuil worden; we wennen aan dat onevenwichtige gevoel en doen er niets aan.
Maar dat ongemak negeren kan ervoor zorgen dat de balans verstoord raakt. Hoe meer we deze signalen wegredeneren—”het is vast gewoon stress”—hoe meer we onszelf conditioneren om het lichaam te negeren en de grenzen te verleggen. Hierdoor kan je lichaam niet langer optimaal herstellen en bouw je ongemerkt spierspanningen en kleine blessures op die op termijn niet vanzelf weggaan. Dit maakt dat je je speelruimte, die je vrijheid en veerkracht biedt, steeds kleiner maakt.
De Polyvagaal Theorie: Jouw Brein als Bewegleider
Het lijkt misschien verrassend, maar deze speelruimte wordt ook beïnvloed door ons brein en ons autonome zenuwstelsel. Dankzij de Polyvagaal Theorie, ontwikkeld door Stephen Porges, weten we nu meer over hoe het brein ons helpt om te schakelen tussen spanning en ontspanning. De theorie onthult dat ons zenuwstelsel op verschillende manieren werkt om ons veilig te laten voelen. Zo zijn er drie zenuwbanen, en afhankelijk van in welke ‘stand’ ons zenuwstelsel verkeert, voel je je ontspannen en vrij, of juist gespannen en beperkt in je bewegingen.
Wanneer je lichaam en brein in balans zijn, werkt alles soepeler. Je beweegt vrij en je bindweefsel (fascia) blijft flexibel. Maar als het brein zich onveilig voelt, bijvoorbeeld door langdurige stress of pijn, wordt het moeilijker om naar die veilige staat terug te schakelen. Je merkt dit doordat je stram voelt, minder flexibiliteit ervaart of pijn krijgt bij beweging. Dit komt doordat de zenuwbanen 2 en 3 ons in een beschermmodus houden, wat een fysieke reactie veroorzaakt waarbij onze spieren en fascia verkrampt raken.
Met deze kennis kunnen we nu meer bewust gebruikmaken van beweging om ons brein gerust te stellen. Door op de juiste manier te bewegen, geef je je brein en zenuwstelsel het signaal dat het veilig is om los te laten. Hierdoor krijgt je lichaam de kans om opnieuw die broodnodige speelruimte te vinden.
Jouw Speelruimte Herontdekken: Wat Heeft Jouw Lichaam Nodig?
Nu je weet hoe jouw lichaam en brein samenwerken, is het tijd om te ontdekken hoe dit voor jou persoonlijk werkt. Heb je weleens bewust stilgestaan bij de signalen die je lichaam je geeft? Wat betekent spanning in je schouders, die pijn in je onderrug of de vermoeidheid in je benen? Soms is de eerste stap naar pijnvrij bewegen simpelweg het erkennen van deze signalen en jezelf de vraag stellen: “Wat vertelt mijn lichaam me nu eigenlijk?”
En dat is waar ik je bij kan helpen. Ik bied een gratis online intake aan waarbij we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie. In deze intake ontdek je hoe jouw speelruimte eruitziet en krijg je inzicht in wat je lichaam nodig heeft om te herstellen en opnieuw in balans te komen. Tijdens het gesprek breng ik in kaart hoe je de signalen van je lichaam beter kunt begrijpen en wat je concreet kunt doen om opnieuw vrij en zonder pijn te bewegen.
Wil je ontdekken hoe dit voor jou werkt? Boek dan vandaag nog jouw gratis intake, en zet de eerste stap naar een lichaam in balans en een leven waarin je je vrij voelt om te bewegen.