Wat Your Health Tour in beweging heeft gebracht

Door Jeroen Klinckaert / 14/01/2019 /

Wat Your Health Tour in beweging heeft gebracht

Vorig jaar in september heb ik me ingeschreven om een driedaagse opleiding te volgen van Connexi, Your Health Tour. Hoewel ik Connexi ondersteun, heb ik deze opleiding zelfstandig gevolgd vanuit de ondernemer in mij, zaakvoerder van Extra Paar Handen. De reden waarom ik deze opleiding heb gevolgd is dat ik meer wou weten over de impact van voeding op mij persoonlijk en hoe ik beter kan sporten dan nu het geval was. Ik ben altijd al een sportief persoon geweest, waarbij sport een dagelijkse activiteit was. Vorig jaar heb ik een marathon willen lopen, maar mijn lichaam dacht daar anders over. Tijdens de trainingen was het duidelijk dat ik geen langere afstanden aankon. Vreemd…


Toch dacht ik dat ik ‘goed bezig’ was. Ik ervaar weinig stress in mijn leven. Ik hou van rust en kalmte en zoek regelmatig de stilte op gedurende de dag. Ik let op mijn voeding, vermits ik een ‘gevoelige maag’ heb. Regelmatig voel ik me als een ballon die op springen staat na het eten.  Hierdoor had ik al geleidelijk aan mijn voeding aangepast gebaseerd op eigen ervaringen, waardoor vlees en alcohol niet langer meer tot mijn persoonlijke menu behoorden. Mijn spijsvertering verliep op dit moment echter nog steeds niet van een leien dakje en ik was benieuwd naar wat er voor mij uit de bus zou komen bij de persoonlijke screening.


Voor de opleiding werkelijk van start ging in Chateau de Targnon (Stoumont), heb ik eerst een screeningstest ondergaan om uit te maken welke voeding best bij me paste en welke totaal niet. Een verrassing van formaat was het dus niet, toen Stanny (Verbeurgt) me vroeg of ik spijsverteringsproblemen had. Ik antwoordde met een glimlach, eindelijk iemand die het opmerkt. Ik had even voordien ook nog een doktersbezoek ingelast, waarbij bloedwaarden gecontroleerd werden en ik over mijn symptomen vertelde. Geen merkbaar resultaat, ‘je bent een beetje oververmoeid, wat rust en het komt weer goed’ was de conclusie. Stanny ging nog een stapje verder met de screening en vertelde me dat er een schimmel in mijn darmen aanwezig was. Dat was ernstiger dan ik gedacht had.


Het goede nieuws is, dat hierdoor eindelijk mijn stramheid kon verklaard worden. De schimmel voedt zich namelijk met de voedingsstoffen die ik tot mij neem, waardoor ik zelf deze voedingstoffen onvoldoende in mijn eigen lichaam kon opnemen. Vandaar dat ik mezelf steeds in een verzwakte staat bevond, niet meer in staat om te recupereren na een loopje of een andere sportieve inspanning. Mystery solved.. En ik heb ook een manier bekomen om deze schimmel aan te pakken. Op het moment van dit schrijven, 5 maanden later, heb ik daar weinig tot geen last meer van.


Op de opleiding zelf hebben de collega-ondernemers en mezelf, naast de kennis hoe voeding een impact maakt (die groter is dan je zou vermoeden) op onze mentale, fysieke en emotionele toestand ook een persoonlijke infofiche bekomen. Hier las ik dat ik een aantal voedingssoorten (zoals fruit en kaas) niet goed kon verteren en dus beter achterwege zou laten. Ik heb dit ondertussen gedaan en het opgeblazen gevoel na het eten is hierdoor ook verdwenen.


Alleen al het deel ‘voeding’ was voor mij een schot in de roos. Ik begreep eindelijk de impact van voeding, de kennis die ontbrak om op een goede manier om te gaan met voeding. Het optimaliseren van mijn voedingspatroon was hierdoor een eitje.
Een tweede luik, was stress. Niet zozeer van toepassing op mezelf, vermits ik dit deel heel nauw in de gaten houd en mij hier ook al serieus in dit onderwerp heb verdiept. Ik had de terugslag van hoge stress al eerder meegemaakt en wil dit niet opnieuw beleven. Echter, er zijn altijd nieuwe zaken die opgemerkt worden en kunnen bijdragen aan mijn eigen gezondheid. Het is de harde realiteit dat veel ondernemers werken als topsporters, maar er niet naar leven. We staan er maar weinig bij stil hoeveel rust topsporters (verplicht) inbouwen in hun agenda. Ik las zelf regelmatig pauzes in waarbij ik de stilte op zoek, om tot mezelf te komen. Het zijn deze pauzes, die me plezier geven in wat ik doe als ondernemer. Hier komt creativiteit naar boven, die me extra energie geeft om verder te gaan. Het was interessant om te zien hoe mijn collega-ondernemers reageerden op de 3 dagen afzondering in Chateau de Targnon. Het wordt pas duidelijk nadat de eerste dag is afgelopen, hoe dicht we als ondernemer op onze zaak zitten en hierdoor niet volledig door hebben hoe hoog het stressniveau hierdoor is. We putten onszelf uit als ondernemer, maar hebben het niet door, want luisteren naar de signalen van ons lichaam is er vaak niet bij.


Your Health Tour, waar je door de afzondering en door de workshops niet anders kan dan luisteren naar je lichaam. Het begint met een screening van je persoonlijkheid door middel van een aantal bewegingen dat gevraagd wordt om uit te voeren. We spreken hier over basisbewegingen, geen gekke of onmogelijke yoga-poses. Het is logisch dat in alles wat we doen, een deel van onze persoonlijkheid naar boven komt. Het resultaat van een keuze of actie hangt af van onze eigen persoonlijkheid en hoeveel we daarvan onszelf in willen investeren. In YHT heb ik geleerd dat zelfs mijn manier van bewegen heel wat over mezelf vertelt.
De kracht van deze persoonlijkheidstest schuilt hem in het zelf ervaren en beoordelen van de opgelegde bewegingen die we 1 op 1 dienden uit te voeren. Je komt voor jezelf te weten hoe je je gedraagt in situaties waarbij bijvoorbeeld meer druk op de ketel staat. Je komt voor jezelf te weten hoe je omgaat met nieuwe situaties, etc… Het was heerlijk om mee te maken hoe de collega-ondernemers en mezelf in de opleiding zelf de spiegel werden voorgehouden…. door onszelf. Vaak is het iemand anders die de spiegel voor ons ophoudt, maar de werkelijke kracht van kennis zit hem in de ervaring zelf en deze bewust te beleven.
In de drukte van het ondernemen, de vele zaken die op ons afkomen, zijn we ons niet altijd (meer) bewust hoe we omgaan met de ander, en ook niet hoe we ons zelf gedragen in bepaalde situaties. Dit is het moment waarop leiderschap als ondernemer, maar ook als mens aan bod komt.


Dag 3 was de dag dat ik met stip had aangekruist. Beweging. Ik ben een sportieve kerel, die graag ‘endurance’ uitdagingen wil aannemen. Hoe langer een sportieve inspanning duurt, hoe plezanter het allemaal wordt. Althans zo was het vroeger. Nu wilde mijn lichaam niet meer mee. De voedingsdag had al wat licht op de zaak geworpen, maar wat dag 3 zou brengen, daar was ik helemaal niet op voorbereid.


Ik ben niet meteen de slapste van allen, je kan me zelf een beetje houterig noemen, zeker als je me op de dansvloer ziet (wat een zeldzame gebeurtenis is). Nu had ik altijd al gedacht dat mijn gestel zo opgebouwd was. Dat het normaal was om bepaalde bewegingen houterig uit te voeren. Ik draag daarbij ook nog de gevolgen van een heel intensief voetbal verleden en dat heeft zijn sporen wel degelijk nagelaten. Dag 3 begon opnieuw met een screening, waarbij gevraagd werd om eenvoudige bewegingen uit te voeren.


De confrontatie met mijn eigen fysieke belemmeringen was persoonlijk zwaar om dragen. Ik die vroeger altijd en overal de beste wou zijn op sportief vlak, kon nu enkele simpele bewegingen zelfs niet uitvoeren. Een aantal gedachten en ook een aantal emoties knabbelden aan mijn persoonlijke geweten. Hoe is het mogelijk dat ik het zo ver heb laten komen dat ik zo een eenvoudige bewegingen simpelweg niet kon uitvoeren? Ik voelde me verloren, onwennig en had het gevoel dat ik zomaar mijn lichaam had ‘opgebruikt’ zonder de kans om dit goed te maken. Fysiek terugkeren in de tijd hebben we bij mijn weten nog niet uitgevonden.
De namiddag bracht echter de kennis die nodig was om mijn gevoelens en gedachten bij deze screening te kunnen plaatsen. Een nieuwe kijk op het lichaam, een nieuw perspectief aangebracht door Jeroen Klinckaert die zelf zijn deel van fysieke belemmeringen heeft meegemaakt en belangrijker nog, heeft aangepakt en omgevormd tot een kans om anderen te helpen. Anderen zoals ik, die misschien op het eerste zicht geen lichamelijke problemen lijken te hebben, maar waarbij het lichaam zich in een toestand bevindt die zo veel beter kan zijn. Waarbij het lichaam werkelijk kan vertellen hoe bepaalde zaken aanvoelen. Een fit lichaam is een lichaam die getraind is in het maken van bewegingen die flexibel zijn, die alle kanten uit kunnen gaan en die geen intense spanningen veroorzaken die blijvend zijn. Bewegen is niet hetzelfde als sporten.


Na deze opleiding heb ik een persoonlijk programma ontvangen om enkele (basis) bewegingen op dagelijkse basis uit te voeren. 5 à 10 minuten per dag hebben mijn leven veranderd. Ik ben hierdoor zelf opnieuw in beweging gekomen. Ik zat niet alleen fysiek vast in mijn lichaam, nu, 5 maanden later, kan ik zeggen dat ook mijn persoonlijke omgeving opnieuw in beweging is gekomen. Mijn bedrijf, Extra Paar Handen heeft door mezelf flexibel op te stellen, enkele positieve veranderingen meegemaakt. Ik merk dat ik (en dus ook mijn bedrijf) surf op een energieke golf die me voortstuwt naar waar ik moet zijn. Een groot verschil met het zelf sleuren en trekken om ergens te geraken en onderweg vast te lopen in één of ander onzichtbaar obstakel.


Ik ben Jeroen & Bert enorm dankbaar dat zij met dit concept naar buiten zijn gekomen. Het vergt moed om de link tussen voeding, stress en beweging duidelijk te maken in de complexe materie dat het eigenlijk is, zeker aan ondernemers die hier ‘eigenlijk geen tijd voor hebben’. De keuze om de ondernemer de eigen ervaring bewust te laten beleven in het hele opleidingstraject is een schot in de roos. Ik ben Stanny en Carolien Boom heel dankbaar voor hun hulp waar anderen geen hulp kon bieden. Er is werk aan de winkel en dat zal altijd zo zijn, maar het werk is nu doelbewust, efficiënt en met vrucht. Dank je.


Ik ben mezelf enorm dankbaar dat ik deze opleiding heb gevolgd, dat ik het heb aangedurfd om in te stappen in een concept dat voor een ondernemer niet zo evident lijkt, misschien wel overbodig. We staan er als ondernemer te vaak te ver van af hoe we ons werkelijk zelf voelen en bewegen in het ondernemerslandschap en welke persoonlijke gevolgen dit met zich meebrengt. We cijferen ons als ondernemer weg omdat we het beste voor hebben met ons bedrijf en degene die erbij betrokken zijn.


Your Health Tour heeft de capaciteit om jou & jouw onderneming in beweging te zetten. Maak er maximaal gebruik van. Mocht je enige twijfel voelen om in dit concept in te stappen, hou er dan rekening mee dat de twijfel die je voelt, misschien niet de twijfel is of dit concept wel bij je past. Wat als de twijfel eerder jouw gevoelens bevestigt: wat als Your Health Tour exact dat is wat je nodig hebt?

Heb je na het lezen van deze testimonial ook interesse? Bekijk hier het programma van de 2de editie.

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen