Wat Kreeften Ons Kunnen Leren Over Omgaan Met Stress.

Door Jeroen Klinckaert / 27/03/2016 / Sportprestatie verbeteren, Gezondheid


Af en toe bots ik op een verhaal dat me voor de rest van mijn leven bij blijft.

En dit verhaal (zie ook de video onderaan), gebracht door de Joodse Rabbijn Abraham Twerski, is er zo een. Hou je klaar... 

Rabbijn Twerski, die ook een vermaard psycholoog is, zat namelijk op een dag bij zijn tandarts, aan het wachten tot hij aan de beurt was voor zijn jaarlijkse controle.

En terwijl hij rustig in de wachtzaal zat, nam hij een magazine van het hoopje leesvoer in de hoek van de wachtzaal, en begon er in te bladeren. Tot zijn oog op een artikel viel met de veelbeschrijvende titel: "Hoe groeien kreeften?"

Hoewel Rabbi Twerski nu niet bepaald geïnteresseerd is in hoe kreeften groeien, begon hij toch te lezen. 

Het artikel beschreef hoe kreeften eigenlijk hele zachte beestjes zijn, die leven in een harde, rigide schelp. Een schelp die ook niet kan groeien. Maar hoe kan een kreeft dan groeien?

Wel, wanneer een kreeft groeit, wordt zijn schelp heel erg krap. Hoe harder de kreeft groeit, hoe krapper zijn plaats in zijn harde beschermende schelp wordt. Tot de kreeft enorm onder druk komt te staan en zich helemaal niet meer comfortabel begint te voelen.

Van zodra dat het geval is en het de kreeft te veel wordt, vlucht ze weg naar een rots die geschikt is om zich onder te verschuilen, zodat ze niet kan worden aangevallen door roofzuchtige vissen. Wanneer de kust veilig is, werpt de kreeft zijn veel te krappe schelp van zich af en produceert een nieuwe.

Alleen... na een tijdje voelt die nieuwe schelp òòk niet meer comfortabel, en dan doet ze weer hetzelfde: terug onder de rots, weer een nieuwe schelp. 

En opnieuw.

En opnieuw.

En telkens wordt de kreeft groter en groter.

De stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is dus dat ze zich... niet comfortabel voelt.

Nu, wat zou er gebeuren als kreeften dokters hadden?

Dan zouden ze misschien nooit groeien. Want elke keer dat de kreeft zich niet goed voelt, zou de dokter het een pijnstiller geven, zodat de kreeft zich opnieuw prima voelt.

Maar daardoor dus nooit zijn schelp af gooit...

Dus wat we ons eigenlijk moeten realiseren met dit verhaal, is dat net zoals bij de kreeft, momenten van stress en tegenslag tegelijkertijd ook momenten (en opportuniteiten) van groei zijn. Dus als we op de juiste manier omgaan met tegenslag, kunnen we het net aanwenden om te groeien.

En dat is exact hoe we moeten leren omgaan met stress... én pijn. 

 


(bron Marc De Hond)

Reacties op dit artikel

Kreeften en Slangen; beiden staan voor Transmutatie; de kreeft werpt zijn oude pantser af en de Slang zijn oude huid en beide processen omvatten de transformatie. Het oude loslaten is letterlijk pijn voelen en het ondergaan. Pijn creëert bewustzijn, bewustzijn doet groeien...Groeipijnen toelaten betekent groter worden, meer jezelf worden; Jezelf worden...Letterlijk en figuurlijk Vol-Wassen worden.

Gepost op 06 juli 2016 door Tülay Dekker Yazgili

Dank u voor deze mail

Gepost op 25 mei 2017 door Betty scholts

Link exchange is nothing else but it is simply placing the other persons web site link on your page at proper place and other person will also do same for you.

Gepost op 17 september 2018 door James

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen