Waarom Je Dokter Gelijk Heeft Als Hij Zegt Dat Je Rugpijn Tussen Je Oren Zit.

Door Matthias Weemaels / 05/04/2016 / Rugprogramma, Pijn bestrijden, Gezondheid

We hebben goed nieuws en slecht nieuws voor je.

Het slechte nieuws is: je dokter heeft gelijk. De kans is inderdaad groot dat je jouw rugpijn inbeeldt.

Het goeie nieuws daarentegen… eigenlijk is dat bij iedereen zo. In heel wat gevallen liegt je lichaam je heel sterk voor, waardoor je dénkt dat je bepaalde activiteiten niet meer kan doen door de pijn die je ervaart.

Maar wat als wij jou zouden zeggen dat je zelfs met een hernia pijnvrij kan bewegen?

Dat kan. We leggen je graag uit hoe, en welke grote rol jouw hersenen daar in spelen. Lees verder!

Hoe Je Hersenen Je Pijngevoel 'Regelen':

Zoals je al weet is pijn simpelweg een communicatiesignaal van je lichaam, dat je daarmee laat weten dat er wat fout loopt (of fout dreigt te lopen). Maar dat gaat nog iets verder.

Je lichaam werkt namelijk samen met je hersen om continu je huidige situatie te vergelijken met een standaard situatie, een soort van ‘evenwichtssituatie’. Bij elk onevenwicht (verkeerde belasting, te lange belasting, kwetsuur, enzovoorts) stuurt je lichaam informatie naar de hersenen, die in een fractie van een milliseconde een analyse van de situatie maken.

En dan gebeurt het meest fascinerende.

Je hersenen gaan aan het werk en kijken maar naar één ding: is er mogelijk gevaar?

Oordelen je hersenen dat er geen gevaar is? Dan doen ze niets.
Oordelen je hersenen dat er wél gevaar is… pas dàn geven ze pijn.

Dat mogelijk gevaar is trouwens niet alleen fysiek. Het kan evengoed mentaal of emotioneel gevaar zijn. En mentaal gevaar is een factor die enorm wordt onderschat, maar waar gelukkig hoe langer hoe meer duidelijkheid over komt.

Niet Elke Fysieke Beschadiging Geeft Pijn...

Niet elke fysieke beschadiging geeft pijn, en niet elke pijn betekent dat je iets niet kan doen. Je kan je ongetwijfeld wel een paar beelden voor de geest halen van topsporters die –zo zeggen sportpsychologen dat- door de pijn heen gingen om die fantastische prestatie neer te zetten. Of atleten die na het overschrijden van de finishline neerzijgen van de geleverde inspanning. Misschien herinner je je zelfs Tom Waes nog, die voor zijn programma Tomtesterom de pijn van zijn kapotte voeten doorbeet en de 6daagse Marathon Des Sables volbracht.

Je hersenen zijn zo sterk dat ze in hevige gevaarsituaties zelfs in staat zijn om het pijngevoel niet te laten doordringen.

Denk maar aan Wereldoorlog 2 (en andere oorlogssituaties) met getuigenissen waarbij soldaten kogelinslagen in het lichaam krijgen en daarbij zonder dat ze iets voelen op het moment van impact (uiteraard wel de kracht van de impact), zich toch in veiligheid kunnen brengen. Waarna pas, als ze zich in een veilige omgeving bevinden, de pijn begonnen te voelen.

Enkel omwille van het feit dat de hersenen op een bepaald moment zeggen: er is momenteel iets belangrijker dan de pijn, namelijk het overleven.

En Niet Elke Pijn Komt Voort Van Een Fysiek Letsel.

Waar je hersenen er voor kunnen zorgen dat je geen pijn voelt, geldt het omgekeerde ook: pijn kan puur mentaal getriggerd worden.

Zo heb ik al meerdere mensen behandeld waarbij de rugpijn in hun geval gelinkt was aan angst. Als iemand vroeger schrik had om te bewegen en die gaat dat vandaag terug doen, dan kan er nu pijn zijn gewoon omdat die persoon vroeger schrik had. Ook al is alles perfect in orde.

Vergelijk het met een voetballer die door iets te hevig contact met een tegenspeler een blessure oploopt en na zijn genezing, uit schrik voor herval, iet of wat terughoudend de duels in gaat… (wat op zijn beurt een gevaar kan inhouden).

Zeker in gevallen als dit, waarbij pijn mogelijks  versterkt wordt door het mentale, is het belangrijk om met het signaal “ah, ik heb pijn” iets te doen en iets aan te passen in plaats van iets weg te laten. Jouw eerste stap is “ah, ik heb pijn” uitbreiden met: “Interessant… wat kan ik hier mee doen?”.

Bewegen Met Een Hernia Zonder Pijn?

Nu, kan je met al die kennis een hernia (in je wervelkolom; rug of nek) gaan aanpakken? Dat zou zo maar even kunnen. Door middel van bewegingen en bewegen kan je een hernia gaan neutraliseren.

Waarbij je wel moet beseffen dat er een verschil is tussen de fysieke hernia… en de hernia-pijn.

Een hernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf (discus) uitstulpt door de druk van 2 wervels. Dat op zich is niet wat pijn veroorzaakt, maar wel het feit dat die uitstulping tegen de zenuwen aandrukt die langs de ruggengraat lopen. En dan vooral bij het vooroverbuigen.

Komt daarbij dat mensen met een beginnende hernia zich meestal ook gaan vastzetten en opeens zo veel mogelijk beweging gaan vermijden, dankzij de schrik voor pijn. Waardoor het mentale aspect hier ook weer versterkend begint te werken…

De sleutel tot de oplossing? Die ligt hier opnieuw bij de hersenen. De uitstulping die drukt op de zenuwen, is een ervaring die het lichaam niet herkent als normaal, waardoor je hersenen een pijnsignaal geven.

En daar begint beweging een belangrijke rol te spelen. Door de juiste oefeningen, met de juiste belasting, kan je terug ruimte gaan creëren in je wervel. Die ruimte zorgt er op zijn beurt voor dat de druk op de discus, door de 2 wervels, gaat verminderen.

Als dit dan ook nog eens gecombineerd wordt met een geleidelijke opbouw qua belasting maar ook qua bewegingsvariatie, leert jouw lichaam weer beter te bewegen, en verliest het de angst tot bewegen.

Het enige wat verschilt is dus het feit dat je hersenen die hernia of dat contact tussen die zenuw en die uitstulping niet meer als een gevaar aanzien. De hernia gaat er anatomisch blijven zitten… maar de pijn gaat weg.

To Do: Leer Je Lichaam Weer Bewegen

Het eindresultaat zit hem dus altijd in de hersenen: hoe je hersenen je bewegingsapparaat kunnen aansturen en in welke mate de hersenen de bewegingen interpreteren als gevaar. 

Heb je dus pijn? Geef dan nog niet op. Want als je jouw lichaam weer leert bewegen, en zo je hersenen weer meer bewegingsmogelijkheden kunt geven, hoe meer opties je de hersenen en het lichaam geeft om met fysieke beschadiging, nog altijd aan de slag te gaan.

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen