Voel jij je ook soms als een uitgeperste citroen?

Door Team Intelligent Motion / 23/07/2019 / Fitter worden, Pijn bestrijden, Gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat de Belg graag op pensioen wil rond de leeftijd van 60 jaar. Tegelijkertijd leven we steeds langer en moeten we langer werken. De lat wordt hoger gelegd en de druk om steeds te 'moeten' bezorgt ons stress, waardoor burn-outs en depressies bekender in de oren klinken.

Is ons lichaam wel klaar om meer druk te ervaren en langer te werken? En hoe moeten we ons lichaam beschermen tegen komende stress en werkdruk?

Een exact antwoord op deze vraag heb ik niet, wat ik wel weet is dat ons lichaam in staat is langer te werken zonder hierdoor klachten zoals rugpijn of druk te ervaren. Alles draait rond voldoende recupereren. Ons lichaam vertelt hoe je je voelt, wanneer je de signalen begrijpt kan je er zelf voor zorgen dat stress, burn-out, pijn,… geen kans hebben.

De sleutel om te blijven werken zonder klachten, geen spanning in de nek te ontwikkelen of rugpijn te ervaren zit dus in recuperatie. Hoe meer hooi je op je vork neemt hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om uitgerust aan een nieuwe dag te beginnen.


Naast slaap zijn gezonde voeding en beweging een zeer belangrijk onderdeel van recupereren.  Het onderdeel beweging is voor mij als beweegcoach een waardevolle tool om mensen te leren hoe ze hun lichaam de kracht geven om te recupereren. Beweging wordt bij Intelligent Motion gebruikt om mensen te leren wat hun lichaam vertelt. Vanuit onze visie gaan we ervan uit dat het lichaam alles doet met een reden. Waarom ontstaat er bijvoorbeeld spanning in de nek of waarom heb je hoofdpijn. Het zijn allemaal kleine signalen van je lichaam die informatie geven. Het lichaam wil jou eigenlijk beschermen, ervoor zorgen dat er niet meer klachten ontstaan.

Door te bewegen op eigen tempo, leer je je lichaam beter aanvoelen en wordt je bewuster van de impact van een drukke dag. Beweging zorgt naast bewustwording en ontspanning voor meer ruimte tussen botten en spieren waardoor structuren niet tegen elkaar wrijven of botsen en er zo minder pijn ontstaat.

Rustig en vloeiend bewegen geeft dus ruimte en recuperatie. Een logisch gevolg is dan ook: evenwicht in het lichaam. Zones die teveel werken worden gekalmeerd, zones die te weinig werken worden gestimuleerd. Wanneer alles in evenwicht is, er voldoende recuperatie is en de ruimte tussen botten en spieren groot genoeg is kunnen we meer aan. Stressvolle dagen vol opdrachten en deadlines hebben nog steeds een grote impact op het lichaam maar nu kan ons lichaam er beter mee om. Er is als het ware een buffer die ons beschermt.

Benieuwd hoe je lichaam zich nu reeds aangepast heeft aan jouw leven en hoe je door beweging voor meer recuperatie en ruimte kan zorgen?

Contacteer mij vrijblijvend voor informatie:
ksenija@intelligentmotion.be - 0491/24.37.04

 

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen