Terug Pijnvrij Lopen.

Door Jeroen Klinckaert / 23/07/2017 /

September 2015 ... een recuperatieloop op een Finse piste, als tussenstop na een lange intensieve looptraining en voor een lange duurloop ... Ik ben in mijn laatste​ stap van de voorbereiding naar een lange Trailrun. Na amper 20' lopen ervaar ik een scherpe pijn in de linker hamstring ... Ik verbijt de pijn.
De week daarop volgend gaat het van kwaad naar erger, zelfs fietsen is vervelend (lees : pijnlijk). Een consult bij de sportarts lijkt een lage rugletsel te bevestigen. Beeldvorming brengt bevestiging. De paravertebrale spieren zijn afunctioneel. De tussenwervelschijven in de lage rug blijken ernstig beschadigd. 


Jakkes ... Tju ... Wat nu ?


Ik wend mij tot de sportkine, en krijg een zwaar en intensief programma voorgeschoteld. 
De dagen worden weken. Er wordt keihard gewerkt, 7/7.
Ik start schoorvoetend met joggen ... 10' ... 15' ... 


Opnieuw voel ik de scherpe pijn thv de aanhechting van de hamstrings. Ditmaal bilateraal. Het programma wordt bijgestuurd; volledig herwerkt. Dry needling wordt toegepast. Het accent van de behandeling ligt nu op de piriformis-spier. Die blijkt chronisch in contractuur te zitten. Opnieuw worden dagen weken ... De winter gaat over in het voorjaar.


Een nieuwe beeldvorming toont een spectaculaire verbetering. De sportarts vindt geen antwoord voor het aanhoudende klachtenpatroon. Ik kan nog steeds niet lopen. Fietsen lukt opnieuw goed. Wandelen is pijnvrij.
Uiteindelijk wordt ik doorverwezen aan een osteopaat. Zijn antwoord is duidelijk : "jouw lichaam is een complete chaos." 
Ik krijg het koud en warm tegelijk en wordt naar huis gestuurd met een uitgebreide "to do-lijst".
Ruim 5 weken later meld ik mij opnieuw aan voor een check-up. Ik krijg een dikke pluim. Maar er is nog werk aan de winkel. Veel werk. Ik mag traag beginnen met een opbouw (lees : start-to-run, een zeer trage opbouw).

Via een vriendin krijg ik de raad om contact op te nemen met "Intelligent Motion".
Nieuwsgierig en met een open geest neem ik contact op ... Wie niet waagt, blijft ... (in te vullen ad random)


Een afspraak wordt gemaakt. Ik doe mijn verhaal. 


Jeroen weet de problemen aan te duiden. Dit bevestigt mijn vermoeden. 
Jeroen weet wáár hij mee bezig is. Wát zijn programma mij kan bieden.
Ik stap in het programma. 
Mijn lichaam lijkt het nieuwe bewegingspatroon te tolereren. In den beginne. Het is werken en zoeken ... 
Ondertussen ben ik bezig met mijn opbouw ... ik koester nog steeds de hoop om lange Trailruns te kunnen lopen ...
Iedere sessie wordt grondig geanalyseerd en bijgestuurd. De on-line coaching is intensief. 
Ik hou mij aan een oefenfrequentie van max 5 sessies wekelijks.


Het gaat vlot. Het loopt vlot.
En dan komt plots een crash. 
Mijn lichaam laat die opgeslagen negatieve input los ... 
Hevig. Intens. Shockerend.
En terzelfdertijd bevrijdend. 


Jeroen weet mij te sturen, of op z'n minst de richting aan te geven. Schoorvoetend neem ik het aangeduide pad ...
Ik besef, en bevestig, dat ik mijn doelen moet bijstellen. Eventjes de rem op ...
Het is een proces van vallen en opstaan ... 

Ondertussen bevestigde de osteopaat mijn aanvoelen. "Mooi, ik zie een atleet voor mij staan. Een mooie thoracale expansie. Een evenwicht. En een lichaam met een goede spiertonus ... "

Ik krijg het warm ... En koester opnieuw verwachtingen .. dromen ...

Het IM-programma is nu een vast onderdeel van mijn wekelijkse sportactiviteiten. Het is een training op zichzelf. 
Wellicht eerder een soort behandeling. Voor lichaam en geest.
En het voelt goed aan. Zeer goed.

D. Debrabandere

Reacties op dit artikel

Dag Jeroen

Mooi zo n getuigenis
Ervaar ik op mijn manier ook zo
Prettig verlof en tot nadien
Dan vlieg ik er weer in
Met een vernieuwd doel

Groetjes
Fleur

Gepost op 24 juli 2017 door Fleur

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen