Movement screening – Intelligent motion

Door Team Intelligent Motion / 02/09/2015 /

De bewegingsanalyse is ontwikkeld door Intelligent motion op basis van de meest recentste wetenschappelijke informatie omtrent het menselijk lichaam in beweging.

 

“The muscle-bone concept presented in standard anatomical description gives a purely mechanical model of movement. It separates movement into discrete functions, failing to give a picture of the seamless integration seen in a living body. When one part moves, the body as a whole responds. Functionally, the only tissue that can mediate such responsiveness is the connective tissue.”

Schultz, Feitis – THE ENDLESS WEB

Het draait allemaal om de vraag: 'Beweegt het lichaam intelligent?'

De weg van de minste moeite

Een kind heeft gigantisch veel bewegingsmogelijkheden. Hoe ouder je wordt, hoe meer je die vrijheid verliest omdat je lichaam de weg van de minste moeite zoekt en zich aanpast aan je bewegingsroutine. Niet of onvoldoende gebruikte spieren en bindweefsel worden daardoor op non-actief gezet.

Onze beweegpatronen zijn zeer repetitief en vaak uitsluitend in het sagitale bewegingsvlak. Omwille van het aanpassingsvermogen acht je lichaam het onnodig om alle bewegingsmogelijkheden actief te houden. Voor niet-courante bewegingen gebruikt het bijgevolg mogelijkheden die niet per se de meest efficiënte zijn. Dat kan de oorzaak zijn van overbelasting van bepaalde spieren, pijn, vermoeidheid, spanning, burn-out of een gevoel van futloosheid. Het zijn stuk voor stuk signalen waarmee je lichaam uitdrukt dat het niet (meer) in staat is om optimaal te bewegen.

Een analyse van de bewegingen van het menselijk lichaam leert ons dat het bewegingsapparateet een zeer intelligent systeem is. Alle systemen: skelet, spieren, pezen, gewrichten, bindweefsel, ligamenten, zenuwbanen,... zijn zo ontwikkeld opdat ze samen 1 vloeiend coherent geheel vormen. We kunnen 4 eigenschappen definiëren die dit verduidelijken:

 1. Gebruik makend van de natuurlijke krachten zoals de zwaartekracht en de grondreactiekracht reageren de verschillende systemen om de impact zo efficiënt mogelijk op te vangen en om te zetten in beweging.
 2. Elke beweging en elk onderdeel van het menselijk lichaam beweegt multidirectioneel.
 3. Het lichaam zoekt eerst naar een lading van potentiële energie (LOAD) om dit om te zetten in kinetische energie (UNLOAD)
 4. De bewegingen gebeuren onbewust en worden niet rechtstreeks gestuurd. Hierdoor is het proprioceptief systeem zeer actief.

Waar gaan we naar opzoek?

We observeren het lichaam in beweging tijdens een vast protocol van bewegingen om compensatiepatronen vast te stellen. Een compensatiebeweging is een beweging dat het lichaam moet uitvoeren omdat een deel van het lichaam z'n functie niet meer naar behoren kan uitvoeren.

Een compensatiebeweging gaan we omschrijven als een beweging dat afwijkt van het referentiekader, de beweging dat het lichaam normaal zou moeten uitvoeren.

Mogelijke oorzaken van compensatiebewegingen zijn:

 • rigiditeit
 • asymetrie van de lichaamsamenstelling
 • blessures
 • monotone training/beweging

De consequenties van deze compensatiebewegingen zijn:

 • blessures
 • gebrekkige motorische controle
 • moeilijkheden in correcte uitvoering van techniek
 • weinig ritme en minder vloeiende bewegingen

Een persoonlijk beweegprofiel

Op basis van de bewegingsanalyse maken we een persoonlijk beweegprofiel op. De screening verduidelijkt hoe het lichaam zich heeft aangepast aan alle activiteiten/houdingen die je reeds gedaan hebt. Er worden prioriteiten bepaald om een bewegingsstrategie op te stellen opdat de functie van het lichaam opnieuw hersteld wordt.

Jouw persoonlijk beweegprofiel levert een uniek persoonlijk bewegingsstrategie met oefeningen die je lichaam opnieuw 'intelligent' laten bewegen. Hieronder vindt je een voorbeeld van een oefening. Alle 4 elementen van intelligente beweging zijn hierbij aanwezig!

Workshop 'Beweeganalyse'

Leer als coach een beweging te analyseren opdat het lichaam opnieuw intelligent kan bewegen. Hetzij om blessures te vermijden, fitter te worden, pijnvrij te bewegen, beter te presteren.

Check alvast de eerst komende workshop en schrijf je in! 

 

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen