Moeder waarom bewegen we (niet)?

Door Team Intelligent Motion / 26/10/2015 / Rugprogramma, Fitter worden, Pijn bestrijden, Gezondheid

Heb je jezelf al eens de vraag gesteld hoe je beweegt? Dien je constant bewust bepaalde spieren op te spannen om te kunnen bewegen of gebeurt dit zomaar?

Beide vragen doen zeer zeker je wenkbrauwen fronsen omdat dit niet direct vragen zijn die je spontaan in het hoofd schieten. Laat ons even tijd nemen om dit kort te beschrijven.

Laat ons het voorbeeld nemen van wandelen. Wandelen is een activiteit die we allemaal tijdens een dag veelvuldig doen en waarbij we niet bewust moeten aanwezig zijn. Het is een activiteit die kan omschreven worden als ‘gecontroleerd vallen’. Het lichaam wordt uit evenwicht gebracht om licht naar voor te leunen waarbij we de benen verplaatsen om telkens het onevenwicht te herstellen. Met welk ritme de beweging verloopt, hoe elk gewricht beweegt en wanneer welke spier moet actief zijn, zijn absoluut niet de zaken waar we bewust aan denken tijdens het wandelen. Deze informatie zit goed opgeslagen in onze hersenen dat makkelijk gebruikt kan worden om tot deze bewegingsuitvoering te komen. Op basis van prikkels en veranderingen van de situatie van het lichaam ‘reageert’ het lichaam door informatie te gebruiken die in de hersenen opgeslagen zit.

De vraag die me hierbij dan ook direct te binnen schiet is: waarom trainen we dan onze spieren bewust en maken we ze sterker door ze bewust op te spannen? Het antwoord op deze vraag is zeer eenvoudig: het maakt onze spieren sterker en sterkere spieren maken het ons gemakkelijker om te bewegen.

Dit antwoord is echter onvolledig! Met dit antwoord gaan we er nl. vanuit dat onze spieren ons constant kunnen helpen en dat ze eigenlijk niet ‘mogen’ rusten want dan kunnen we hun sterkte niet gebruiken. Wanneer dit effectief zo gebeurt, creëren we een overbelasting in deze spieren, waardoor hun sterkte niet meer kan gebruikt worden en dit zelfs kan leiden tot een blessure.

Een correctere stelling is echter dat beweging een constante reactie is van het lichaam op elke veranderde situatie. Met reageren wordt bedoelt dat spieren en het weefsel kunnen reageren op een verandering in de beweging van onze gewrichten. Het resultaat van de reactie is nl beweging. Om dit te illustreren maken we gebruik van een elastiek. Beeld je in dat er in je lichaam allemaal elastieken aanwezig zijn. Wanneer dan een gewricht van positie verandert zullen er elastieken zijn die worden opgespannen en andere die ontspannen. De elastieken die opgespannen worden, willen deze spanning kwijt en gaan verkorten waardoor er beweging ontstaat. Deze beweging creëert op zijn beurt dat bepaalde elastieken worden opgespannen en andere ontspannen waardoor de beweging door gaat.

In deze beschrijving kan je een mooie balans terug vinden van spanning en ontspanning en dat het weefsel reageert op een beweging dat op zich een nieuwe beweging creëert.

Als conclusie kunnen we formuleren: onze gewrichten moeten opnieuw kunnen in 3D bewegen opdat ons lichaam kan reageren op deze verandering.

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen