Ik kan mij moeilijk ontspannen na het werk!

Door Jeroen Klinckaert / 14/10/2018 /

Ontspannen is een fase van recuperatie. Het is een fase waarin je je lichaam de kans geeft om fysiek en mentaal tot rust te komen. Door deze fase in te lassen kunnen we ons nadien terug meer focussen op het leveren van inspanningen zoals bureauwerk of het huishouden. 

Soms is het niet makkelijk om tot een fase van ontspanning te komen. Je lichaam blijft in een vorm van spanning / stress waardoor je lichaam wil klaar zijn om te “presteren”. Deze reactie is afkomstig van de “Flight or fight reactie” waarbij mensen vroeger alert moesten zijn om direct te kunnen vluchten of vechten. 

Vandaag moeten we natuurlijk niet meer vluchten of vechten, maar we leven in een maatschappij waarin de stressfactor ongewild hoog ligt. Alles moet tijdig gebeuren, we moeten werken, ons gezin onderhouden, de kinderen naar de sportclub brengen,… . Vele factoren dragen bij tot het creëren van stress. 

Help ik kan moeilijk ontspannen!
Moeilijk kunnen ontspannen heeft een aantal lichamelijke gevolgen. We ademen sneller, onze hartslag is hoger, schouders zijn hoger,… .

Wanneer onze geest gespannen is, is ons lichaam dat ook en omgekeerd. 

Als we deze redenering doortrekken kunnen lichaamsoefeningen je lichaam en dus ook je geest tot rust brengen.

Via oefeningen leer je je lichaam kennen:

  • Welke zones zijn het meest kwetsbaar in periodes van stress?
  • Hoe lost mijn lichaam stress of spanning op en wat kan ik hier zelf aan doen? 

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen