Ik heb last van rugpijn bij het opstaan

Door Jeroen Klinckaert / 14/10/2018 /

Tijdens de nachtrust verkeerd ons lichaam in een toestand van lichamelijke rust. Alle spieren zijn ontspannen en je bewustzijnsniveau is verlaagd. Prikkels uit de omgeving worden door de hersenen geblokkeerd en hebben nauwelijks invloed. Wanneer er sprake is van rugpijn als we wakker worden, vertellen onze rugspieren dat ze niet volledig ontspannen waren gedurende de nacht.


Ontspanning hebben we nodig om ons lichaam te laten herstellen. Wanneer een spier moeilijk tot een ontspannen toestand kan komen blijft er een spanning in het lichaam waardoor we niet volledig kunnen herstellen. 


Wat kan hier aan de oorzaak liggen?


Een spier die moeilijk kan ontspannen, wijst vaak op enige vorm van stress, gejaagdheid doorheen de dag of voor het slapengaan. De zone die s ‘morgens pijn doet, is gedurende de nacht actief geweest waardoor ontspanning ver weg was. 

Stress, gejaagdheid, houding,… zijn factoren die de spanning in de spieren verhogen. Ons lichaam past zich gedurende deze periode constant aan om weinig last, ongemakken te ondervinden. Wanneer dit gedurende een langere periode aansleept, wordt spanning een vorm van controle. Wanneer we echter ’s avonds bij het slapengaan vragen om te ontspannen, wordt ontspanning geassocieerd met een vermindering in controle, een situatie waarin het lichaam geen houvast meer heeft. Een gemis aan controle of houvast is niet geruststellend voor het lichaam waardoor ontspanning geen optie is. In deze situatie kiest het lichaam ervoor om de spier gedurende de nachtrust actief te laten. 
 

Via beweging het lichaam vertrouwen!

Via een beweegcoach leer je je spieren te ontspannen zonder andere zones in het lichaam hierop gaan reageren. Meer info: www.intelligentmotion.be

 

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen