Hoe onze kinderen laten bewegen?

Door Jeroen Klinckaert / 22/08/2017 /

Hoe onze kinderen meer laten bewegen?

Niet alleen volwassenen maar ook kinderen zitten vaak stil! In de klas, de auto, de zetel, voor de computer of tablets, het zijn maar enkele mogelijkheden waarbij kinderen zitgedrag vertonen. De huidige generatie kinderen is minder actief dan de kinderen van vroeger.

Ondanks het onschuldig lijkt, kent zitgedrag op langere termijn negatieve gevolgen, zo is er meer kans op overgewicht, rugpijn en diabetes. Ook de ontwikkeling van de botten en spieren wordt ondermijnt wat gevolgen kent op de motorische ontwikkeling en fysieke fitheid.

Onderzoek toont aan dat langdurig zitgedrag op jonge leeftijd geassocieerd wordt met een lager zelfvertrouwen, het wordt zelf gelinkt aan pestgedrag onder leeftijdsgenoten.

Vandaag doen verschillende instanties meer en meer inspanningen om kinderen aan het bewegen te krijgen. Beweegtussendoortjes en One Mile a Day zijn voorbeelden van interventies op school. Toch blijft het belangrijk dat kinderen thuis ook voldoende beweging krijgen. De lagere schoolkinderen in België zitten maar liefst 53% van hun dag neer waardoor we aan de alarmbel moeten trekken.

Wat kunnen we doen?

Kinderen kunnen op verschillende manieren gemotiveerd worden om te bewegen. Kleine opdrachten als een kamp bouwen of een brommer maken van hun eigen fiets zorgen spontaan voor meer lichaamsbeweging.  

Met de fiets kleine verplaatsingen doen of puzzelstukken over het hele huis verstoppen zijn mogelijke opties. Kinderen een taak geven in huis of de hond uitlaten kunnen leuk ingekleed worden. Verder kunnen er afspraken gemaakt worden rond de hoeveelheid schermgebruik per dag.

Eigen ervaringen

Ikzelf heb nog een kleinere broer van 9 jaar oud, de leeftijd waar tablet en TV populair zijn. Mijn broer sport niet graag en speelt liever op zichzelf waardoor sedentair gedrag vrij vaak voorkomt. Wanneer ik ga lopen, motiveer ik hem om mee te fietsen. We gaan dan samen naar de eendjes in het park, stoppen eens bij de speeltuin of zoeken afval tijdens het fietsen. Verder voetballen we regelmatig in de tuin of gaan we samen met de fiets naar de winkel.

Het is niet altijd even gemakkelijk om kinderen te laten bewegen, in onze maatschappij moeten we meer en meer moeite doen om gezond te leven. Denk aan de vele liften, roltrappen of fastfoodketens. Ondanks deze zaken blijft beweging belangrijk, onze kinderen zullen jullie later dankbaar zijn.

 

Veel succes! 

Ksenija

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen