Een uniek rugprogramma.

Door Team Intelligent Motion / 25/08/2015 / Rugprogramma

Een uniek rugprogramma.

Iedereen in beweging brengen en pijnvrij laten bewegen zijn enkele van onze doelstellingen die we met Intelligent motion willen bereiken. Het in beweging brengen van het menselijk lichaam doen we niet via de klassieke methode maar via onze unieke aanpak. Het menselijk lichaam is een fascinerend geheel dat tot zeer veel in staat is. De manier hoe het alles met elkaar kan laten functioneren is ongelooflijk knap. Jammer genoeg staan we hier niet of te weinig bij stil hoe wonderlijk dit is en houden we geen rekening met dit systeem bij het overtreden van bepaalde grenzen.

Veel onderzoeken hebben reeds aan het licht gebracht dat rugpijn vaak niet detecteerbaar is via scan en dat men geen aanwijsbare reden kan aangeven van de ervaren pijn. Als patiënt is het dan niet evident om de volgende stap dan te bepalen. Wat moet ik hiermee en als ik niet weet wat het is, hoe kan ik het dan oplossen?

Een intelligent lichaam.

Van nature heeft het lichaam de capaciteit om de belasting die ons lichaam ondergaat tijdens alle activteiten makkelijk op te vangen. Hiervoor doet het beroep op de capaciteit om de belasting te verdelen over het totale lichaam waardoor het draaglijk en doenbaar wordt voor elk deel afzonderlijk. Het is echter wanneer de belasting minder kan verdeeld worden dat bepaalde delen van het lichaam meer belast worden dan nodig waardoor deze zones overbelast geraken en op termijn hun functie niet meer kunnen vervullen waardoor er pijn kan ontstaan. Eén van de grootste oorzaken van een verminderde capaciteit om de belasting te verdelen over het totale lichaam is onze manier van bewegen. Ons lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen in alle mogelijke richtingen, afstanden en hoogtes. Het percentage dat we echter dagelijks gebruiken van deze mogelijkheden is echter bedroevend laag waardoor ons lichaam met de tijd een verminderde beweeglijkheid zal ervaren en zo ook meer kwetsbaar wordt.

Een korte analyse van onze dagelijkse bewegingen leert ons snel dat we zeer beperkt zijn in onze bewegingen. Deze bewegingen situeren zich dan ook voornamelijk in de voorwaartse richting en daarnaast zijn er weinig uitgesproken variaties. Op basis van deze fysieke ervaringen zal het lichaam dan ook niet leren hoe het kan bewegen en onze bewegingsmogelijkheden in de verschillende gewrichten worden dan ook fel beperkt. Dit alles samen geeft ons het resultaat dat de ruimte die onze beenderen normaal moeten hebben om vrij te bewegen, zeer beperkt wordt waardoor een blessure of overbelasting snel aan de orde is.

Hier zie je een voorbeeld van 4 verschillende richtingen van bewegen. Hoeveel van deze richtingen doe jij vaak?

Het rugprogramma: een unieke benadering.

Bij de opmaak van het rugprogramma hebben we ons hoofdzakelijk gefocused naar de capaciteit en het potentieel dat het lichaam heeft om pijnvrij te kunnen bewegen. Door opnieuw de beweeglijkheid te vergroten in de verschillende zones van het lichaam kan het lichaam nl opnieuw makkelijker alle belasting opvangen waardoor de impact op de rug sterk wordt gereduceerd. Deze beweeglijkheid wordt gecreërd door middel van oefeningen die een impact hebben op het bindweefsel (fascia) in ons lichaam. Het is nl. dit weefsel die mede voor de connectie zorgt van alle afzonderlijke delen om zo 1 geheel te creëren. Pas in een 2de fase gaan we kijken naar de spieren. Doordat de spieren toch omgeven zijn door bindweefsel hebben de oefeningen zowieso een effect op de spieren maar gaat het effect verder naar het geheel via het bindweefsel.

De opbouw van het rugprogramma verloopt in 3 fasen:

  1. Het vergroten van de mobiliteit ter hoogte van de voet/enkel, heup, schouders en rug.
  2. Zorgen voor ontspanning in het totale lichaam opdat dat de overbelaste zones kunnen recupereren.
  3. Vergroten van de belastbaarheid opdat de belasting van elke activiteit opnieuw makkelijk kan opgevangen worden.

Deze 3 fasen worden stap voor stap opgebouwd in het programma van 8 lessen. Samen met deze 3 fasen leer je ook je eigen lichaam beter kennen. Het wordt je duidelijk waarom je lichaam zo gereageerd heeft, nl door pijn. Je ervaart ook zeer duidelijk wat de impact is van je huidige levensstijl op je lichaam en hoe je via eenvoudige oefeningen hier een antwoord aan kunt bieden om dit in evenwicht te brengen.

Heb je pijn of wil jij voorkomen dat je rug pijn zal doen, kom dan naar ons uniek rugprogramma en laat je rug de motor zijn van al je bewegingen!

Voor meer informatie voor het uniek programma: info@intelligentmotion.be

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen