De Grootste Frustratie Van Pijnlijders en Hun Kinesitherapeuten

Door Jeroen Klinckaert / 21/05/2016 / Rugprogramma, Pijn bestrijden, Gezondheid

Het menselijk lichaam is een fantastische machine.

We worden geboren met een bewegingstoestel dat ons een eindeloze set aan mogelijkheden biedt om niet alleen te overleven, maar ook om te be-leven: sporten met vrienden, dansen met vriendinnen, zingen, spelen met je kleinkinderen, wroeten in je tuin, feestmaaltijden bereiden, lange ontdekkingswandelingen maken door steden, musea of natuurparken. De bewegingsvrijheid die ons lichaam ons geeft zorgt er voor dat we echt van het leven kunnen genieten.

Maar met het ouder worden –zelfs al vanaf 40- merken heel wat mensen dat ze hun bewegingsvrijheid geleidelijk of plots verliezen, waarbij een groot aantal mensen zich gedwongen voelen tot een langdurig en soms zelfs continu traject van kinesitherapiebehandelingen.

Hoe dat komt? Wel, er is een simpele verklaring.

WAT JE ER IN STEEKT, BEPAALT WAT JE ER UIT HAALT

Iedereen kent ondertussen al de gevolgen van een te hoge consumptie van ongezonde voeding: je energiepeil daalt, je voelt je slecht, je lichaam vervet en je beschadigt je interne huishouding. En dus is het zo dat wanneer je gezonde, natuurlijke voeding eet, je lichaam meer energie krijgt en je er een pak gezonder uit gaat zien.

Met andere woorden; we weten perfect dat als gevolg van een aanpassing van voeding nadien naar buiten toe verandering zal plaatsvinden.

En laat net dat principe ook van toepassing zijn op de bewegingsmogelijkheden van ons lichaam.

We hadden het al over het menselijk lichaam als een machine. De beste vergelijking die we dan kunnen maken is met een computer. (Laptop of desktop, maakt niet uit.)

De kracht van een computer zit eigenlijk niet in de mooie behuizing. De kleur, de dikte, de grootte, de vorm… al die zaken bepalen helemaal niet hoe sterk een computer is.

Wat telt is wat er vanbinnen in zit: de hardware en de software. De aandrijving (het hart), de processor en het werkgeheugen (de hersenen), de verbindingen daartussen en daarbovenop de programma’s en processen die iemand geprogrammeerd heeft. Dàt zijn de zaken die er voor zorgen dat je een krachtige computer hebt waarmee je mooie dingen kan doen: moeilijke berekeningen uitvoeren, een illustratie ontwerpen, een prachtige video monteren, …

Maar een krachtige computer hébben betekent niet dat je al die mooie dingen er zomaar uit krijgt. Jij moet nog steeds de juiste gegevens invoeren, de juiste instellingen aanvinken, de juiste formules toepassen.

Je computer op zichzelf kan dus niets. Jouw input en commando’s zijn nodig voor een reactie van je computer.

HOE MINDER JE BEWEEGT, HOE MINDER JE LICHAAM LEERT OM TE REAGEREN OP STRESSVOLLE SITUATIES

Je lichaam -en dan vooral in functie van je bewegingsmogelijkheid- functioneert op dezelfde manier: je lichaam heeft nood aan input om juist en goed te reageren op wat je er mee wil doen (heffen, lopen, draaien, buigen, rekken,…). En die input, is het bewegen zelf.

Wanneer je niet beweegt, hoeft je lichaam namelijk niet te reageren. En dus, door minder te bewegen, leer je jouw lichaam niet om op verschillende situaties te leren reageren. Situaties zoals een onverwachte draaibeweging, een te zwaar object dat je moet tillen of zelfs simpelweg een klein putje in de weg waardoor je voet verkeerd landt.

Minder bewegen betekent dat je lichaam minder gaat leren of zelfs dingen gaat vergeten, en daardoor minder sterk wordt in zijn output. Omgekeerd geldt dan ook dat hoe meer beweging je doet, hoe sterker je je computer maakt.

In anatomische (lichamelijke) termen hebben we het hierbij over ‘proprioceptie’: de kunst van het lichaam om de onderlinge positie van de verschillende lichaamsdelen te kunnen waarnemen. Wanneer je beweegt gaan de sensoren op je zenuwen, ‘proprioceptoren’, dit detecteren. Zij sturen dan van élke beweging (in elke richting, klein en groot) een pak signalen naar je hersenen. Je hersenen slaan op hun beurt alles op en verwerken die input, met als gevolg dat ons lichaam continu leert hoe het moet en kan bewegen.

Daardoor speelt het 'proeven' van verschillende bewegingen een belangrijke rol in het sterker maken van jouw lichaam. Door beweging lokken we een reactie uit in fysiek weefsel, dat op zijn beurt onze processor –de hersenen- voorziet van informatie. Dit is belangrijk, want stel dat die beweging nooit aanwezig is.... dan ga je die signalen nooit in je hersenen krijgen waardoor je computer beperkt blijft in zijn output. 

Hoe minder beweging, hoe minder info naar de processor, hoe minder krachtig die wordt, hoe minder (of slechter) de output.

WAT PIJNLIJDERS EN HUN KINESISTEN FRUSTREERT

En zodoende komen we bij een probleem dat heel wat mensen ervaren.

De input die we ons lichaam dagelijks geven is namelijk in veel gevallen identiek: eenzelfde houding, continu terugkerende bewegingen, … geen variatie.

Met als logisch gevolg dat als we steeds dezelfde -verkeerde of beperkte- input geven, we ook geen andere output kunnen verwachten. Terugkerende rugpijn (bijvoorbeeld) oplossen door een pijnstiller, massage of eenmalige behandeling kan misschien wel nuttig lijken op het moment zelf… maar als je verder op dagelijkse basis dezelfde input blijft geven, dan zal je pijn op langere termijn nooit opgelost geraken.

En dat is net wat ook voor jouw kinesist de grootste uitdaging is: jou niet enkel oplappen zodat je meteen verder kunt, maar jou ook ondersteunen om je dagelijkse bewegingsinput te veranderen. Want dan heb je geen oplapwerk meer nodig…

Dus start vandaag met het veranderen van je input. Leer je lichaam weer bewegen, op de juiste manier, en op zoveel mogelijk manieren.

Want het leven is genieten en be-leven, niet enkel over-leven...

Reacties op dit artikel

Ik wil soepeler worden

Gepost op 10 juli 2016 door Piron Mieke

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen