Boycot Je Eigen Lichaam Niet! Ontwikkel Je Potentieel. (Deel 2/3)

Door Jeroen Klinckaert / 10/03/2017 / Fitter worden, Pijn bestrijden, Gezondheid

Stel je voor: je meest kostbaarste bezit dien je te verplaatsen van A naar B en het is uiterst breekbaar. Op welke manier zou jij dit doen?

Persoonlijk zou ik er alles aan doen om het te beschermen door het te wikkelen in dekens en materiaal dat de schokken kan opvangen en dat een impact kan absorberen wanneer er toch iets onverwachts zou tegen botsen. Ik zal ook zeer zorgvuldig het traject plannen en het vervoer organiseren opdat de risico's minimaal zijn. De bescherming dient voor de onvoorziene situaties, voor de niet controleerbare zaken.

Wat ik nu net beschreven heb, aanzie ik als onze dagdagelijkse bewegingen. Het meest kostbaarste bezit, dat we dagelijks verplaatsen is: 'ons lichaam'. Meer bepaald de inhoud ervan zoals de hersenen, het hart, de longen, de darmen, de spieren, het zenuwstelstel, bloedvaten,.....

Alles 'intelligent' verpakt opdat elke impact kan opgevangen worden en dat er een gepaste reactie is op elke onvoorziene situatie.

De impact van onze levensstijl.

Het potentieel is de inhoud van het lichaam en de manier hoe het als 1 geheel optimaal functioneert. We hebben het hier over de hersenactiviteit, de cardiovasculaire capaciteit, de metabole efficiëntie, de neurale activiteit, het musculoskeletaal systeem,....

Het 'ontwikkelen' is in deze interpretatie het creëren van de omgeving waarin alle systemen de ruimte en de bewegingsmogelijkheden hebben om optimaal te functioneren en te evolueren. De intelligente verpakking dat toelaat dat alles kan doen wat het moet doen! In deel 1 hebben we dit reeds besproken volgens de term Tensegrity. Wanneer er onvoldoende ruimte is voor orgaan x omwille van een fysieke spanning in een gewricht zal de functie hiervan minder goed zijn. Naast het feit dat het orgaan minder goed zal functioneren zal het ook een kettingreactie creëren naar andere systemen.

Laten we een concreet voorbeeld beschrijven:

Er kan een grotere fysieke spanning gecreëerd zijn ter hoogte van de borstkas omwille van de houding aan de computer, gekoppeld aan een verhoogd stressniveau. De aanwezige spanning zal ervoor zorgen dat het inademen minder makkelijk zal gaan omdat de borstkas minder kan openzetten. Dit zal ervoor zorgen dat er minder zuurstof kan opgenomen worden, wat op zijn beurt het hart sneller doet slaan. Zo ontstaat er extra fysieke stress dat een cascade effect kan creëren naar de andere systemen. Denk hierbij aan de hersenen die dit alles dienen te controleren, meer bloed naar het cardiovasculair systeem ten spijt van het spijsvertering systeem, impact op de houding die ons anders doet bewegen,...

Wat heb ik nu nodig voor die intelligente verpakking?

Het lichaam en de opbouw van het skelet kan je beschrijven als een aaneenschakeling van verschillende blokjes die elk hun specifieke vorm hebben afhankelijk van hun functie. De vorm zorgt hoofdzakelijk voor de veiligheid, opdat de beweging niet te ver zou gaan. Wanneer we nu verder denken in deze aaneenschakeling dan zal een beweging van 1 bot, een reactie uitlokken van het bot erboven en/of eronder. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de impact kan verdeelt worden over de hele ketting, het totale lichaam.

Om dit te verduidelijken kan het beeld helpen van een lange brug. De structuur is zo gemaakt dat de brug opgedeeld is in verschillende delen die elk kunnen bewegen ten opzicht van elkaar. Hierdoor is het mogelijk dat de impact van elke wagen kan verdeeld worden over de hele brug. Mocht dit niet zo zijn, zal de impact in het begin van de brug te groot worden en zullen er scheuren ontstaan en uiteindelijk begeven!

De beweeglijkheid tussen elk bot zorgt er dus voor dat er geen lokale overbelasting kan ontstaan!

Terugkerend naar de vraag over de intelligente verpakking kunnen we onze redenering verder zetten. Wanneer nu elk bot reageert op een beweging van het bot eronder of erboven zal het ook reageren op de richting waarin dit bot beweegt. Wanneer nu een bot een verminderde beweeglijkheid heeft in 1 of meerdere richtingen, dan heeft dit een gevolg op de mogelijk bewegingsrichtingen van het bot erboven en eronder. Dit zal verder een kettingreactie veroorzaken.

So what! zou je denken, maar het gevolg op termijn mag je niet onderschatten.

Het verschil tussen de lange brug en ons lichaam is dat ons lichaam zich verplaatst en dus ook de impact sterk verschilt van situatie tot situatie. Dit vraagt dus dat ons lichaam in alle mogelijke posities de mogelijkheid dient te bezitten om een impact op te vangen en door te geven in het hele lichaam. Zo niet zal het lokaal ‘breken’….

Elk bot dient dus in alle richtingen te kunnen bewegen, al zal het ene bot meer uitgesproken kunnen bewegen in de ene richting als een ander bot.

In het volgende blog-artikel bekijken we hoe we dit aanpakken en welke specifieke eigenschap van het lichaam we hiervoor aanspreken.

Wil jij weten of jouw verpakking voldoende intelligent is? We hebben hiervoor onze bewegingsscreening ontwikkeld. Bekijk alvast hier wat dit inhoudt en maak gerust een afspraak.

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen