Boycot Je Eigen Lichaam Niet! Ontwikkel Je Potentieel. (Deel 1/3)

Door Jeroen Klinckaert / 04/03/2017 / Fitter worden, Pijn bestrijden, Gezondheid

Bewegen en gezondheid gaan hand in hand samen en worden steevast gebruikt in éénzelfde zin. Vanuit de wetenschap weten we ondertussen al voldoende wat we met beweging kunnen bekomen om gezond te blijven. We hebben zelf ook al geschreven hoe je via 5 stappen jouw bewegingsactiviteit vindt die jou het best helpt om gezonder of fitter te worden en waarom je niet perse moet sporten om gezond te worden.

“Bewegen en bewegen is 2” en we dienen goed te beseffen dat het lichaam meer kan, dan dat we zouden verwachten! Ons lichaam is zo intelligent dat het zich constant aanpast aan de context waarin we ons begeven. Vandaar onze vraag: ‘Boycot je eigen lichaam niet maar ontluik je eigen potentieel!’

Het lichaam is een fantastisch schouwspel dat op een ingenieuze wijze is opgebouwd en één van deze fascinerende aspecten is de wijze waarop onze beenderen een geheel vormen.

Het geraamte van de mens, ook wel skelet of beendergestel, bestaat uit 206 botten. Vanwege anatomische variaties hebben sommige mensen extra sesambeenderen, anderen hebben extra wervels of een wervel minder. Het staartbeen kan uit drie of vier staartwervels bestaan. Los van deze mogelijke uitzonderingen in aantal, beschikken we over een groot arsenaal botten.

Voor je nu verder leest, stel jezelf de volgende vraag: Hoeveel botten raken elkaar?

Het antwoord op deze vraag is zeer eenvoudig maar laten we starten bij het begin. De manier hoe ons lichaam zich structureert, kunnen we makkelijk vergelijken met een toren, bv de ‘Eifeltoren’. Beide objecten hebben een verticale positie en zijn opgebouwd uit verschillende elementen die samen een toren vormen. Het gemeenschappelijk aspect tussen beide objecten is de verticale positie. maar waarin beide objecten van elkaar verschillen is het feit dat ons lichaam zich kan verplaatsen en de ‘Eifeltoren niet. Dit verschil beschrijft direct ook het antwoord op bovenstaande vraag. Wanneer de botten elkaar zouden raken zou beweging niet mogelijk zijn!

Elk bot heeft dus de mogelijkheid om te bewegen ten opzichte van elkaar, door de ruimte tussen elkaar.

Maar hoe is dit mogelijk? Hoe slaagt ons lichaam erin ruimte te creëren tussen de botten wanneer ons lichaam zich gedraagt als ‘een toren’.

Vanuit de fysica weten we immers dat het elke massa onderheven is aan de zwaartekracht, dus wordt elk bot op elkaar geduwd. Hoe wordt dan ruimte gecreëerd?

Het antwoord zoeken we terug in de fysica. Eén van de wetten van NEWTON leert ons iets over ACTIE – REACTIE. Toegepast op de zwaartekracht is de reactie de ‘grondreactiekracht’. De combinatie van beide krachten kan het lichaam gebruiken om ruimte te creëren tussen de botten. Het lichaam kan hiervoor terugvallen op een specifiek weefsel: FASCIA. Fascia of bindweefsel bezit de eigenschap om veerkrachtig te zijn en krachten te kunnen opvangen en verdelen doorheen het lichaam. De veerkracht van het bindweefsel zorgt letterlijk voor de trekkracht die voor de nodige ruimte zorgt tussen de botten en in de gewrichten.

Bovenvermelde beschrijving is TENSEGRITY, de term die het aspect beschrijft van de mogelijkheid van het zweven van onze botten in het lichaam.

Dus: onze botten ‘zweven’ in ons lichaam en laten ons toe om vrij te bewegen!

Ons lichaam maakt gebruik van 2 natuurlijke krachten, de zwaartekracht en de grondreactiekracht, om vrij te bewegen. Wat is dan de reden dat niet iedereen dit ervaart of niet meer ervaart?

In deel 2 van deze blog-reeks gaan we dieper in op deze vraag en bekijken we wat de impact kan zijn van onze levensstijl.

 

Kan je echter niet wachten op deel 2 en wens je al een antwoord op een vraag dan horen we dit uiteraard graag :).

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen