Als ik last heb van stress, doet mijn lichaam pijn.

Door Team Intelligent Motion / 31/01/2019 /

Als ik last heb van stress doet mijn lichaam pijn

Stress is een fenomeen die een grote rol speelt in ons dagelijks leven! Op één dag moet er veel gebeuren: er moet gekookt worden, we moeten gaan werken, boodschappen doen, enz… . Eigenlijk moeten we teveel in één dag doen waardoor het normaal is dat we af en toe te maken krijgen met stress.

Stress is eigenlijk een vorm van spanning die ervoor zorgt dat ons lichaam alert en geconcentreerd is. Ons lichaam moet in tijden van stress klaar zijn om te reageren. Tijdens een reactie van stress zullen er stresshormonen vrijkomen. Deze hormonen zorgen ervoor dat onze spieren in actie komen. Eens de stressvolle gebeurtenis voorbij is, komt het lichaam tot rust en worden de stresshormonen verwijderd. Dit zorgt ervoor dat spieren zich zullen ontspannen.

Als je stress hebt voor een bepaalde activiteit en deze van korte duur is spreken we van een gezonde portie stress maar als de stress chronisch wordt zullen stresshormonen continu geproduceerd worden. Het lichaam krijgt nu het signaal om continu actief te zijn. De spieren worden gestimuleerd om het lichaam in actie te houden. Indien we een lange periode last hebben van stress door bijvoorbeeld te piekeren, angstig te zijn, onrustig te slapen,… kunnen we symptomen van spierpijn, spierpijn, rugpijn, stijfheid, hoofdpijn, …. krijgen. Verder kan stress ervoor zorgen dat we meer gejaagd zijn en minder zelfvertrouwen hebben.

Hoe kan ik mijn stress verminderen?

Wanneer je na elke stresssituatie tot rust kan komen, geef je je lichaam de kans om terug te herstellen. Herstel is belangrijk om op langere termijn klachten van rugpijn, stijfheid, hoofdpijn,… te vermijden.

Er zijn verschillende manieren om je stress te verminderen. Zo kan rustige muziek, tv kijken, een massage, iets gaan drinken,… ervoor zorgen dat de stress verminderd!  

Verder is regelmatig bewegen een manier om je stress te verminderen, het zorgt er zelf voor dat je beter met stress kan omgaan. Door beweging kan je je hoofd leegmaken en worden er gelukshormonen geproduceerd in de hersenen. Beweging zorgt dus voor ontspanning op fysiek en mentaal vlak.

Bovendien is het interessant om te weten dat bepaalde voedingsstoffen minder goed verteerd kunnen worden door je lichaam. Wanneer een voedingsstof minder goed kan verteerd worden, moet je lichaam meer energie gebruiken om die stof te verteren. Hierdoor is er meer spanning in je lichaam en ervaar je ook meer stress.

Wil je graag meer informatie omtrent de impact van bewegen of voeding op stress? Kom dan zeker naar één van onze gezondheidsworkshops. Eerstvolgende workshop vindt plaats op dinsdag 19 februari, van19 tot 21u. Inschrijven kan via volgende link: https://www.eventbrite.com/e/gezondheidsworkshop-dinsdag-1902-tickets-55115194029

 

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Recente artikelen